Цінова ситуація на ринку живця свиней дійшла максимальної позначки та стабілізувалась. Традиційно в літню спеку годівля у свинарстві, без корекції на літні раціони, призводить до недобору потрібної живої маси, що закономірно спричиняє короткострокове зменшення пропозиції і тимчасове підвищення цін на живих свиней. Утім, наприкінці серпня ця відкладена пропозиція надійде на ринок із надлишком, тож слід очікувати подальшого зниження ціни до минулих рівнів.
На ціну на свинину тиснуть, окрім обсягу її пропозиції на ринку, коливання цін на інші категорії м’яса. Зокрема, поточного тижня найбільший виробник курятини в Україні оголосив про зниження цін на свою продукцію на 15%. Через актуальний невисокий рівень платоспроможності населення така зміна цін може призвести до подальшого зміщення попиту на користь курятини.
Прогнозні ціни на живця свиней в Україні певною мірою різняться за регіональною ознакою, що пов’язано із неоднорідним розміщенням виробничих і переробних потужностей м'ясної галузі, – зазначають аналітики.
Крім того, повідомляється про те, що у червні поточного року Асоціація «М’ясної галузі» започаткувала безпрецедентну Програму розвитку м’ясної індустрії України “Нове свинарство 2025” https://association-mg.com.ua/novyny/296-nove-svinarstvo-2025-startue-v-ukrajini. Вона реалізується у партнерстві із Центром підвищення ефективності в тваринництві https://ciab.expert/ua/ та сприятиме швидкому досягненню результатів у зниженні собівартості та виході України на конкурентний з основними країнами-експортерами свинини рівень ефективності вирощування свиней.
Асоціація «М’ясної галузі» запрошує організації та підприємства до взаємодії в реалізації
Програми «Нове свинарство 2025». Форма приєднання до Програми – за посиланням https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfzB0HYPd-HTpOAcuG8832XXrjq94kFHGAmu6yW-qqY_2BT2w/viewform.
Довідка
Щотижня Асоціація “М'ясної галузі” – професійне галузеве об'єднання провідних м'ясопереробних підприємств України – готує аналітичний прогноз закупівельних цін на живих свиней забійних кондицій, який оприлюднює на власному сайті та надсилає усім зацікавленим.
Прогноз базується на оцінці поточного рівня споживання свинини, змін у структурі попиту та пропозиції, вагомих чинників, які визначають стан м'ясної галузі (сезонні коливання, надходження імпорту, зміни валютних курсів тощо).
Прогнозні ціни акумулюють статистичну інформацію щодо цінової динаміки на ринку та слугують орієнтиром для м'ясопереробних підприємств і свинокомплексів напередодні торгів.