26 червня відбувся форум «Культура та креативні індустрії для сталого регіонального розвитку», організований у співпраці з Агенцією регіонального розвитку Вінницької області та за сприяння Вінницької обласної державної адміністрації. Учасники Форуму обмінялися досвідом, інноваційними підходами, практичними рішеннями, ідеями та стратегіями, які сприятимуть використанню культурного та креативного потенціалу для економічного зростання регіонів, підвищення їх конкурентоспроможності та сталого розвитку у Вінниці. Проект UCORD є технічною допомогою, який підтримується Швейцарією через Швейцарське бюро співробітництва в Україні та виконується компанією NIRAS Sweden AB.

  26 червня представники обласних закладів культури та управління куультури та креативних індустрій Департаменту гуманітарної політики Вінницької ОВА взяли участь у Всеукраїнському форумі «Культура під час війни. Людський капітал» організованого Міністерством культури та інформаційної політики України у м. Київ. Мета форуму - висвітлення та обговорення гострих питань щодо людського капіталу у сфері культури, збереження національної ознаки в регіонах та громадах в період повоєнного відновлення. Форум став платформою для напрацювання спільних системних дій держави задля збереження людського капіталу у сфері культури під час війни, як основного носія знань, навичок та національної культури для молоді та наступних поколінь українців.

  27 червня Вінницькою обласною універсальною науковою бібліотекою  ім. В. Отамановського спільно з Громадською радою при Вінницькій обласній Раді та Вінницькою обласною асоціацією ветеранів силових структур України організовано круглий стіл на тему «Конституція – оберіг нашої держави» до Дня Конституції України з трансляцією на платформі ZOOM. На заході обговорювалися різні аспекти Конституції України, включаючи її історію від давнини до сучасності, роль місцевих органів влади в забезпеченні конституційних прав у сферах охорони здоров'я, пенсійного забезпечення та соціального захисту.

  28 червня відбулося покладання квітів до пам’ятника «Небесної Сотні та загиблим Героям російсько-української війни» на Площі Тараса Шевченка з нагоди відзначення Дня Конституції України.

Вінницька обласна універсальна наукова бібліотека ім. В. Отамановського

Упродовж тижня бібліотекою проведено низку соціокультурних заходів: презентацію видання Костянтина Завальнюка та Валерія Рекрута «Державний архів Вінницької області у документах епохи» у межах засідання науково-краєзнавчого клубу «Дослідник краю», онлайн-вебінар «Харчові токсикоінфекції в практиці фармацевта» спільно Вінницькою обласною асоціацією фармацевтів «Cum Deo», інформаційну годину «Аква-краса».

  Для користувачів бібліотеки організовано: тренінг «Мобільна грамотність» для людей старшого віку та ВПО, експрес-курс з фінансової грамотності для дітей, майстер-клас в рамках роботи студії творчості «Усе підвладно руці майстра» - виготовлення інтер’єрних квітів в кашпо «Розквітає півонія мелодійно як вальс», «Декоративна майстерня» в межах співпраці та реалізації проєкту «ВінОК» спільно з ГО «ВільнОсвіта», гурток вивчення англійської мови «Easy English» для людей старшого віку, клуб з особистісного розвитку «Відродження», клуб «Зустріч», психологічний тренінг «Група підтримки родичів, чиї рідні зіткнулись із залежностями», зустріч з психологом-практиком, фасилітатором групи самодопомоги ГО «ВКУПІ» Марією Артюховою, групу самодопомоги із Анатолієм Козулею, психологом, спеціалістом з біосугестивної терапії, онлайн клуб спілкування англійською мовою з волонтером, клуб з особистісного розвитку «Відродження», клуб вихідного дня, гурток з оздоровчих практик «Активне довголіття», годину дозвілля «Бібліоспіви».

  Упродовж тижня діяли книжкові виставки: книжково-ілюстративна виставка «НАТО – етимологія безпеки», книжкова виставка «Абетка інклюзивності і толерантності», виставка-дата «День Конституції: історія і факти» та книжкова виставка «Конституція України – правова основа держави» до Дня Конституції України, виставка-портрет «Неперевершена Олена Пчілка: грані таланту» до 175-річчя від дня народження української поетеси, прозаїка, драматурга, перекладачки, літературного критика.

Вінницька обласна бібліотека для дітей та юнацтва ім. І. Франка

 Упродовж тижня до Дня Конституції України для відвідувачів бібліотеки проведено: казкову вікторину для учасників пришкільного літнього табору приватної школи «Артинов-Дельфін», правовий навігатор «Подорож в країну прав дитини» для учасників пришкільного літнього табору Villa School Vinnytsia, майстер-клас «Символ України - тризуб» у ГЦ «Простір дружній до дітей, молоді та їх сімей», де в партнерстві з Міжнародною організацією Save the Children in Ukraine реалізовується проєкт БФ «Посмішка. ЮА», онлайн-інформування про проведення тестування на знання Конституції України, що проводиться освітньою платформою Національного Фестивалю «Код Нації», проведено казкову вікторину «Магічні мандри» для табірців приватного ліцею «Артинов-Дельфін».

Вінницький обласний краєзнавчий музей

 У музеї триває робота виставок «України щит», бієнале художнього текстилю юних авторів «Нащадки величної спадщини. Символічна мова Кобзаря», виставки дитячого малюнка за результатами обласного дитячого конкурсу візуального мистецтва «Шлях до Перемоги», «Еней» – невідзнятий кадр».

 26 червня з нагоди Дня Конституції та 130-річчя від дня народження Миколи Битинського у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї відбулося відкриття виставки «Микола Битинський – український патріот, геральдист, митець» спільно з «Музеєм Вінниці» та Державним архівом Вінницької області. На виставці представлені особисті роботи М. Битинського, документи, світлини, книги, епістолярна спадщина науковця-геральдиста.

 27 червня розпочато роботу виставки «Оберіг державності» до Дня Конституції України у відокремленому підрозділі «Музеї Батозької битви».

 У рамках програми «Заходи вихідного дня» відбулися: пішохідна екскурсія «Фортифікаційні споруди Вінниці» та інтерактивна екскурсія «Гардарикі - країна міст».

Вінницький обласний художній музей

 Упродовж тижня проведено: заняття студії музейного копіювання «Copy-art» в рамках мистецько-освітньої програми Центру музейної педагогіки, мистецьку програму до Дня Івана Купала «Ой, на Івана, ой, на Купала» з циклу «Традиції та обряди українського народу».

28 червня на музейній сторінці у соцмережі «Фейсбук» розміщено матеріали інтелектуальної гри-вікторини «Фундамент України» до Дня Конституції України.

Державний історико-культурний заповідник «Буша»

 Впродовж тижня працювали 5 виставок: «Килим долі», «Килими Східного Поділля», «Родовідна пам'ять в символах»«, «Весільний обряд Поділля», «Конституція України – погляд у майбутнє».

Вінницький обласний центр народної творчості

 24 червня відбувся майстер-клас для дітей з виготовлення народної іграшки з глини за участю провідного гончара Михайла Діденка.

Взято участь у культурно-мистецькому заході «Обереговий хрест виплітаємо – Україну захищаємо» в с. Корделівка Калинівської ТГ. Захід проводився з метою популяризації елемента НКС «Оберегова традиція на Зелені свята», який був занесений до обласного списку елементів НКС.

 25 червня проведено атестацію на предмет підтвердження звання «народний аматорський» колективам Ямпільської міської ради.

 27 червня відбулася виставка «Традиція рогозоплетіння житиме» зразкової аматорської студії рогозоплетіння с. Щітки КЗ «Вінницька централізована система».

В експозиції виставки було представлено понад 100 виробів з рогози, виготовлених студійцями та керівником студії Галиною Заєць. Експозицію виставки доповнили роботи майстрині з рогозоплетіння Надії Іщенко.

 28 червня відбувся семінар з нематеріальної культурної спадщини та клубної роботи на базі КЗ «ЦКіД» Кунківська сільська ТГ Гайсинського району.

Вінницький обласний центр культури «Щедрик»

 25 червня відбувся круглий стіл з учасниками «Ігор Нескорених», представниками місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, представниками спортивних комунальних установ, спортивних закладів, залів, відокремлених підрозділів національних спортивних федерацій, Національного комітету спорту інвалідів, громадських організацій ветеранів війни у спорткомплексі «Здоров'я».

 28 червня організовано концерт для працівників театру та ВПО у Вінницькому академічному музично-драматичному театрі ім. М. К. Садовського працівниками ВОЦК «Щедрик» (членами УТОС) та учасниками художньої самодіяльності ПОГ «Вінницьке УП УТОС».

Вінницький обласний академічний український музично-драматичний  театр ім. М. К. Садовського

 Проведено 1 виставу: «Клуб самотніх сердець».

 29 червня відбувся показ вистави «КВІТКА» у Рівненському обласному академічному музично-драматичному театрі (обмінні гастролі).

Вінницький обласний академічний театр ляльок

 Протягом тижня здійснено показ вистав: «Гусеня» у закладах дошкільної освіти м. Вінниці та с. Агрономічне, продемонстровано театралізовану лекцію «Знайди себе» для школярів.

 29 червня здійснено показ вистави «Хоробра Іляна» за мотивом румунської народної казки на стаціонарній сцені театру.

Вінницька обласна філармонія ім. М. Д. Леонтовича    

 Упродовж тижня відбулися концерти академічного оркестру «Арката» для випускників Вінницьких ліцеїв №2, №29, 30, Вінницького технічного ліцею та ліцею №3, Подільського ліцею.

 До Дня Конституції України відбулися концерти академічного ансамблю пісні і танцю «Поділля» Мовами-сестрами квітне Подільська земля» та Шевський концерт ансамблю солістів «Експромт» для курсантів Харківського Національного університету внутрішніх справ.

 25 червня проведено концерт «Музика замків і палаців України» за участю солістів та артистів філармонії.

29 червня участь академічного ансамблю пісні і танцю «Поділля» у звітному концерті студії «Браво».

 ВІННИЦЬКИЙ ФАХОВИЙ КОЛЕДЖ МИСТЕЦТВ ІМ. М. Д. ЛЕОНТОВИЧА

25 червня відбулося вручення дипломів випускникам та випускний вечір Вінницького фахового коледжу мистецтв ім. М. Д. Леонтовича.

26 червня проведено виховну годину «Наркоманія – довга смерть короткого життя!» до Міжнародного Дня боротьби із зловживанням наркотиків.

27 червня відбувся експрес-огляд «День молоді – свято сміливості й натхнення» до Дня молоді.

28 червня проведено інформаційну виставку «Конституція – оберіг нашої державності» до Дня Конституції України.

ТУЛЬЧИНСЬКИЙ ФАХОВИЙ КОЛЕДЖ КУЛЬТУРИ     

26 червня відбулося вручення дипломів випускникам фахового коледжу культури.

ГРОМАДИ

Моніторинг діяльності клубних закладів області

Упродовж тижня в клубних закладах області проведено культурно-мистецькі заходи: майстер-клас «Оберіг воїну» з плетіння оберегів для військовослужбовців у КЗ «Краснопільський центр культури і дозвілля», вечір розваг «Багаття палити - захисту в неба просити» до святкування календарно-обрядового свята Івана Купала у Іванівський БК КЗ «Центр культури, мистецтв та естетичного виховання», культурно-мистецький захід «Обереговий хрест виплітаємо – Україну захищаємо» у с. Корделівка КЗ «Калинівський Центр культури, мистецтв та естетичного виховання», благодійний концерт «Україна переможе» у Степанівський СБК КЗ «Центр культури і дозвілля Тепличчини» та концерт-ярмарку на підтримку ЗСУ у с. Козлівка КЗ «Шаргородський центр культури і дозвілля», благодійний захід «Об'єднані заради завтра» у КЗ «Центр культури та дозвілля Якушинецької сільської ради», благодійну акцію на підтримку ЗСУ «Слава і воля України» у КЗ «Центр культури і дозвілля Тепличчини».

27 червня відбувся І тур територіального конкурсу-фестивалю дитячої та юнацької творчості «Зорепад-2024» у КЗ «Калинівський Центр культури, мистецтв та естетичного виховання».

28 червня проведено урочистий мітинг з нагоди відзначення Дня Конституції у КЗ «Самгородоцький центр культури і дозвілля».

Моніторинг діяльності музейних закладів області

 За вказаний період створено 8 виставок: «Квітуча Україна» (Погребищенський краєзнавчий музей ім. Н. А. Присяжнюк), «Конституція – закон нашої державності» та виставка телефонних апаратів з музейної збірки «На зв’язку…» (історико-краєзнавчий музей Поділля,         м Могилів-Подільський), «Конституція України – оберіг нашої держави» (Мурованокуриловецький краєзнавчий музей ім. Ф.З. Коновалюка), «Історія Української Конституції» (краєзнавчий музей ім. У. Кармалюка, селище Літин), «Івана Купала» (Піщанський краєзнавчий музей), «Садиба Сарнецьких» та «Посуд наших предків» (музей народних ремесел і промислів, с. Гальжбіївка Могилів-Подільський район).

 До Дня Конституції України проведено правознавчу вікторину «Конституція моя, її хочу знати я» та пізнавальний захід «Україно, я твоя дитина» у музеї історії с. Баланівка Гайсинський район.

 26 червня презентовано елемент НКС «Традиція орнаментального розпису бубнівської кераміки» у форумі «Культура та креативні індустрії для сталого регіонального розвитку».

Моніторинг діяльності бібліотек області

 З нагоди Дня Конститу́ції Украї́ни проведено культурно-мистецькі заходи: презентовано інформаційно-правову книжкову виставку «Конституція України: традиційне та нове» на засіданні жіночого клубу «Горлиця» у КЗ «Липовецька публічна бібліотека», книжкові виставки «Конституція – інститут прав людини» у Гайсинській центральній бібліотеці, «Конституцію знаємо, вивчаємо, поважаємо» та інформаційно-правову годину «Конституція – правовий оберіг держави» у КЗ «Хмільницька публічна бібліотека», «Конституція України – основний закон держави, суспільства, людини», перегляд літератури «Від Конституції Пилипа Орлика до Конституції незалежної України», зустріч «Я – закон» у КЗ «Публічна бібліотека» Калинівської міської ради, годину спілкування «Конституція – символ нашої країни» у Бджільнянській сільській бібліотеці-філії КЗ «Центр культури і дозвілля Тепличчини», виставку-панораму «Конституція – оберіг державності» у Барській публічній бібліотеці, тематичну виставку «Конституція – основний підручник життя» у Публічній бібліотеці Томашпільської селищної ради, патріотичну годину «Обов’язок виконаний сповна» у Іванівській сільській бібліотеці, тематичну годину «Конституцію вивчай – Україну захищай!» у КЗ «Тростянецька СПБ».

До свята Івана Купала відбулися заходи: майстер-класи з плетіння вінків «Ой на Івана, та на Купала, вийшла Ганнуся як панна» у бібліотеках Іллінецької МТГ, «Купальський вінок» та плетіння купальських віночків у Бджільнянській сільській бібліотеці-філії КЗ «Центр культури і дозвілля Тепличчини»; купальські посиденьки «Магічне свято Івана Купала» у КЗ «Липовецька публічна бібліотека»; книжкові виставки «Велике яскраве свято Івана Купала» у КЗ «Публічна бібліотека» Калинівської міської ради, «Свято Івана Купала: історія та звичаї» у КЗ «Публічна бібліотека Крижопільської селищної ради», «Купальська ніч барвистопелюсткова» у Оратівській публічній бібліотеці, «З глибини віків прийшло до нас свято» у Гайсинській центральній бібліотеці; фольклорна мандрівка «На Івана, на Купала квітка щастя розквітала» у бібліотеці-філії с. Філіопіль КЗ «Хмільницька публічна бібліотека»; бібліотеки Погребищенської громади провели ряд заходів: організували книжкові виставки, перегляди літератури, народознавчі години тощо.

До Міжнародного дня боротьби зі зловживанням наркотиками та їхнім незаконним обігом проведено: книжкові виставки «Наркотики! Дізнайся про наслідки – врятуй життя», «Це страшне явище – наркоманія» у КЗ «Бершадська бібліотека», «Наркоманія – крок у безодню» у Іванівській сільській бібліотеці, бесіду-застереження «Не дай себе убити» у КЗ «Липовецька публічна бібліотека», виставку-застереження «Наркоманія – непросто згубна звичка» у КЗ «Хмільницька публічна бібліотека».

Упродовж тижня проведено культурно-мистецькі заходи: майстер-клас «Лялька-мотанка – оберіг роду» у Бабинській сільській бібліотеці-філії Іллінецької міської мультимедійної бібліотеки; молодіжне консультативне бюро «Літо на книжковій хвилі» у КЗ «Публічна бібліотека Погребищенської міської ради»; літературну вікторину «З якої казки уривок?» у бібліотеці-філії    с. Думенки КЗ «Хмільницька публічна бібліотека»; літературний сквер «З книгою на лавці» та книжкові виставки: «Книга, літо, діти – будемо весело дружити» у Немирівській головній публічній бібліотеці, «Письменники – ювіляри» у Бджільнянській сільській бібліотеці-філії КЗ «Центр культури і дозвілля Тепличчини»; бібліотечний калейдоскоп «Хай вічно сміється дитинство дзвінке» у Березівській бібліотеці-філії КУ «Публічна бібліотека» Чернівецької селищної ради; буклет «Вулиця Пилипа Орлика» із циклу «Нові імена на карті Гайсина» у Гайсинській центральній бібліотеці; мовознавчий двобій «А ти вже вивчив рідину мову?» у бібліотеці-філії с. Лелітка КЗ «Хмільницька публічна бібліотека»; семінар «Фахові цінності бібліотекаря, як основа його професійної діяльності» у КЗ «Хмільницька публічна бібліотека».

До 175-річчя від Дня народження Олени Пчілки – української письменниці, громадської діячки, етнографа, перекладача, організовано затишні читання «В гостях у творчості Олени Пчілки» у КЗ «Бершадська бібліотека» та книжкову виставку «Дивовижний, духовний скарб Олени Пчілки» у КЗ «Хмільницька публічна бібліотека».

У Барській публічній бібліотеці проходить виставка картин «Мистецькі горизонти Олександра Мамроцького».

Відбувся другий захід з психосоціальної підтримки від Товариства Червоного Хреста України «Речі, які у нас спільні» у центрі Іллінецької ММБ.

У Інтернет-центрі КЗ «Хмільницької публічної бібліотеки» проходять заняття з інформаційної грамотності «Дія. Цифрова освіта».