На цьому наголосив перший заступник голови облдержадміністрації сьогодні під час засідання колегії Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів ОДА під головуванням директора Департаменту Миколи Ткачука.
Участь у засіданні взяли заступники голів та керівники структурних підрозділів райдержадміністрацій з питань агропромислового комплексу, екології та природних ресурсів, члени колегії Департаменту.
Під час обговорення доповіді начальника управління організації виробництва продукції рослинництва та технічної політики Департаменту Василя Темченка про хід проведення осінньо-польових робіт та прогнози щодо формування структури посівних площ під урожай 2018 року Андрій Гижко підкреслив:
«Аналізуючи структуру посівних площ, ми звертаємо увагу на зернові культури, а потрібно розглянути всі культури в сукупності. На сьогодні у Вінницькій області є 1млн. 700 га землі, якщо ми бачимо що якісь вертикально інтегровані чи фермерські господарства змінюють структуру посівів, ми повинні розуміти посів яких культур зменшується або збільшується. Тобто, ми повинні вести баланс не просто по районах, а всього по області, це питання також стосується цінової та стратегічно-економічної безпеки. Якщо в одному районі посів гороху зменшують, то значить десь збільшують».
Перший заступник голови ОДА також зупинився на проблемі забезпечення жителів області такою важливою культурою, як гречка:
«За нормами харчування кожному громадянину України на рік необхідно 2,5 кг. гречки . Якщо помножити на 1600 млн. жителів ,то на потреби області гречки потрібно близько 5 тисяч тонн. Але питання в іншому: якщо в минулому році гречка коштувала 40 грн., то сьогодні - 22 грн. Зрозуміло,що ці коливання цін не призводять ні до чого хорошого, оскільки фермер, який на гречці програв, у наступному році її не буде сіяти. Тому структура повинна бути, більш-менш, плавна щороку».
Загалом, у доповіді щодо стану проведення осінньо-польових робіт в області Василь Темченко підкреслив, що на сьогодні зернових культур зібрано на площі 664 тис. га (77,9 % до прогнозу), намолочено – 3592,3 тис. тонн - це друге місце в Україні. Найбільший внесок отримано від аграріїв Бершадського-176 тис. тонн; Теплицького – 126 тис. тонн та Тростянецького – 120 тис. тонн. районів.
«Урожайність зернових у Вінницькій області на 13,9 центнерів з гектара перевищує середню по Україні, яка становить 40,2 центнерів з га – це забезпечує нашому регіону 4 місце в загальнодержавному рейтингу (з мінімальним відставанням від Тернопільської та Сумської областей»,- повідомив начальник управління організації виробництва продукції рослинництва та технічної політики Департаменту АПК.
Василь Темченко також поінформував, що на 31 жовтня 2017 року по всіх категоріях господарств:
кукурудзу на зерно зібрано на площі 168,7 тис. га (47,6 % до прогнозу), намолочено – 1164,7 тис. тонн при урожайності – 69,1 ц/га;
гречки зібрано на площі 11,7 тис. га (98,4 % до прогнозу), намолочено – 15,5 тис. тонн при урожайності – 13,3 ц/га;
проса зібрано з 387 га (95,2 % до прогнозу), намолочено 656 тонн при урожайності 17,0 ц/га.
Всього зернових культур зібрано на площі 664 тис. га (77,9 % до прогнозу), намолочено – 3592,3 тис. тонн при середній урожайності 54,1 ц/га.
Сої зібрано на площі 128,7 тис. га (88,4 % до прогнозу), намолочено 257,6 тис. тонн при урожайності – 20 ц/га.
Завершується збирання соняшнику, якого зібрано з 240,9 тис. га (97,9 % до прогнозу), намолочено – 681 тис. тонн при урожайності – 28,3 ц/га.
Цукрових буряків викопано на площі 43,2 тис. га (75,2 % до прогнозу), накопано 2009,1 тис. тонн при урожайності – 464,7 ц/га.
Станом на 31.10.2017 р. працюють 7 цукрових заводів. Ними прийнято на переробку 1696,1 тис. тонн цукрових буряків, перероблено – 1443,6 тис. тонн. Вироблено 210,8 тис. тонн цукру.
Під урожай 2018 року сільгоспвиробниками області посіяно 334,9 тис. га озимих зернових культур (90,6 % до прогнозу), в тому числі озимої пшениці посіяно 303,7 тис. га, озимого ячменю – 28,4 тис. га, озимого жита – 1,8 га. Озимого ріпаку посіяно на площі 65,2 тис. га.