У четвер, 21 вересня, любителі гастрономічного туризму зібралися у селі Правилівка Оратівського району, що на Вінниччині. Саме тут відбувся ювілейний 10-й Всеукраїнськийф фестиваль традиційного українського борщу, де цьогоріч презентували 43 найрізноманітніші рецепти цієї страви.
Ініціатором проведення заходу і його ідейним натхненником є заслужений журналіст України Ганна Секрет, котра вже вдесяте збирає гостей з різних куточків України у хаті свої батьків.
Оригінальні рецепти та борщ на пробу привезли господині з різних регіонів України. Смакували запашну страву під виступи фольклорних співочих колективів, читання гуморесок і танці.
Усі учасники частували гостей, а господині розповідали свої секрети приготування.
Так, своїм секретом приготування борщу поділилась учасниця творчого колективу «Сутищанка» з села Сутиски Тиврівського району Ніна Семко, адже саме вона приготувала борщ, який її колектив привіз на фестиваль.
«В нашому селі варять борщ, який називають каламутний борщ. Насамперед, для приготування потрібна кольорова квасоля і цукровий буряк. Буряк можна брати свіжий, але тоді його треба заготовити з вечора, порізати і залити водою, щоб вийшов солод. Ще роблять квашений цукровий буряк. Взагалі, в селах завжди варили борщі тільки з цукрового буряку, особливо у нас на Вінниччині. А от борщ з червоного буряка вважався панським. Ще одним важливим інгредієнтом є яйце, яке додають за декілька хвили до завершення приготування і гарно все перемішують, саме це робить борщ каламутним. Потім розтирають сало з м’ясом в макітрі і також додають до борщу», - розповіла Ніна Семко.
На фестивалі господині презентували не тільки свої традиційні борщі, а й найрізноманітнішу випічку, каші, вареники, галушки, пампушки та інше.